Рецепт дана: Запечени кромпир на италијански начин
Одушевићете се!
Кромпир Ал Форно је традиционално италијанско јело, а Џејми Оливер је на свом каналу поделио рецепт за овај ароматични кромпир са луком.
Предлог за празничну трпезу: Ролована ћуретина заливена белим вином
Најједноставнији трик за одлагање јелке: Одушевио све оне који не уживају превише у кићењу
Ако сте СТВАРНО решили да смршате, ова цака ће вам бити вредна као злато
- 1 кг кромпира
- 2 главице коморача
- 2 лука
- 8 чена белог лука
- 600 мл пуномасног млека
- 400 мл павлаке за кување
- 5-6 инћуна у уљу
- 50 г наренданог пармезана
- 6 ловорових листова
- 15 г свежег рузмарина
- мало мускатног орашчића
- со
- бибер
Загрејте рерну на 180°Ц. Огулите кромпир и нарежите га на кругове дебљине око 1 центиметара. Помешајте их с нарезаним коморачем и луком, па пребаците све заједно у плићу ватросталну посуду.
У посебном лонцу загрејте млеко и павлаку за кување у које сте додали насецкани бели лук, инћуне, рузмарин, ловоров лист и мало мускатног орашчића. Кратко кувајте на умереној температури док се укуси не сједине.
Извадите рузмарин и ловоров лист из лонца, додајте већину свеже наренданог пармезана, све добро промешајте, посолите и побиберите по жељи. Смесу прелијте преко кромпира и коморача. По врху кромпира нарендајте остатак пармезана.
Прекријте ватросталну посуду алуминијском фолијом и тако пеците кромпир 30 минута у рерни. Скините алуминијску фолију с посуде и наставите пећи кромпире још 45 минута.